NIEUWS

Glasvezel in Rivierenland: Hoe zit het nu eigenlijk?

10 april 2019 – Regio Rivierenland gaat de samenwerking aan met Digitale Stad om een hoogwaardig glasvezelnetwerk aan te leggen in de buitengebieden van de gemeenten Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. Digitale Stad is inmiddels gestart met een vraagbundeling en wil tevens de gebieden met matige internetverbinding in Rivierenland meenemen in de aanleg. De laatste weken zijn er vragen bij het samenwerkingsverband van de acht Rivierenlandse gemeenten binnengekomen. Een onafhankelijke vraagbundeling van een andere marktpartij heeft flink wat verwarring veroorzaakt.

Kees Zondag is wethouder in Zaltbommel en namens Regio Rivierenland verantwoordelijk voor het glasvezelproject. Hij legt de situatie graag uit: “Wij werken samen met Digitale Stad om snel internet te leveren aan alle inwoners van het buitengebied. Deze samenwerking is het resultaat van een intensief en nauwkeurig proces. De reden dat we met hen samenwerken is simpel: zij leggen het netwerk aan onder de voorwaarden die wij gesteld hebben voor een hoogwaardig en toekomstvast glasvezelnetwerk voor onze inwoners. Het netwerk is 100% open, zij heffen geen extra heffing voor woningen in het buitengebied, vragen geen aansluitkosten (indien inwoners binnen 2 maanden een abonnement afsluiten) en bieden A-merken zoals KPN aan voor internet, televisie en telefonie over hun netwerk.”

Digitale Stad heeft veel ervaring in het aanleggen van een breedbandnetwerk in het buitengebied en in kernen. In de gemeente Buren is de vraagbundeling van Digitale Stad inmiddels succesvol afgerond en zijn de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een glasvezelnetwerk al gestart.

Naast de vraagbundeling van Digitale Stad, in samenwerking met Regio Rivierenland, is er ook een andere marktpartij actief: Glasvezel Buitenaf werkt op eigen houtje ook aan een vraagbundeling. Het aanbod van Glasvezel Buitenaf is niet samen met de gemeentes vormgegeven maar een geheel zelfstandig initiatief. Dit aanbod voldoet tevens niet aan de voorwaarden die Regio Rivierenland aan het nieuwe glasvezelnetwerk stelt.

Op 11 april heeft Glasvezel Buitenaf zich aan bewoners in het buitengebied gericht met een brief die nogal wat verwarring zaait. Zondag betreurt dit: “We betreuren het dat Glasvezel Buitenaf door middel van onjuiste informatie en stemmingmakerij mensen probeert te overtuigen bijna €1.000,- te laten betalen voor iets wat via hun gemeente onder betere voorwaarden op álle adressen geregeld kan worden: glasvezel!”

De bewoners van de adressen die in aanmerking komen voor aansluiting op het breedbandnetwerk ontvangen van Digitale Stad informatie over de aanleg van het netwerk en een aanbod waarop zij kunnen reageren. Zo krijgt Digitale Stad goed inzicht in de omvang van de vraag uit elke gemeente. Indien tenminste 50% van de adressen uit de vraagbundeling van Digitale Stad tekent om diensten via het netwerk af te nemen, wordt het voorstel aan de gemeenteraden voorgelegd. Geven de raden groen licht, dan kan de schop in de grond.

De vraagbundeling van Regio Rivierenland en Digitale Stad loopt tot 12 juni. Weten of u in aanmerking komt of wilt u zich aanmelden? Kijk op digitale-stad.nl/rivierenland. Meer informatie kan ook gevonden worden op breedbandrivierenland.nl.