NIEUWS
Project LED-belichting Kwekerij de Hazekamp, innovatie binnen de teelt van alstroemeria’s
“Een prachtige waardering voor het uitsteken van onze nek”
30 april 2019 – FruitDelta Rivierenland wordt als regio gekenmerkt door de vele uitstekende tuinbouwbedrijven. Producten uit onze streek vinden hun bestemming in de hele wereld. Innovatie is nodig om voorop te blijven lopen en toonaangevend te blijven in kwaliteit en duurzaamheid. FruitDelta Rivierenland wil innoverende bedrijven een steuntje in de rug geven met een bijdrage uit het Regionaal Investeringsfonds. Kwekerij De Hazekamp uit Brakel ontving zo’n bijdrage voor de installatie van LED-belichting voor haar alstroemeria-teelt. Dit levert niet alleen bloemen op van hogere kwaliteit, maar ook een aanzienlijke energiebesparing met grote voordelen voor zowel de bedrijfsefficiency als het milieu.
Bruisend familiebedrijf
Kwekerij De Hazekamp is een echt familiebedrijf. Vader en moeder Van Daalen startten in 1989 met de teelt van alstroemeria’s en zoon Gert sprong van jongs af aan bij. In 2011 nam hij samen met zijn vrouw Isabella – zelf ook afkomstig uit een tuinbouwfamilie – het bedrijf over. En de jongste generatie – zoon Sijmen (10) en dochter Karlijn (9) – klaart ook al eenvoudige klusjes. Zo’n zes fulltime- en negen parttimemedewerkers steken elke dag de handen uit de mouwen, op zaterdagen en in vakanties bijgestaan door scholieren en tijdens drukke periodes door uitzendkrachten. De Hazekamp bruist zeven dagen per week, 365 dagen per jaar.
Meer licht, betere kwaliteit, lagere kosten
Kassen die zichzelf in het donker verraden door de oranje belichting zijn een bekend gezicht in het landschap. De kas van De Hazekamp oogt roze/paars, de kleur van de LED-verlichting. Gert: “Dat oranje licht is SON-T en die lampen vreten energie. De bloemen hebben 16 uur licht per dag nodig, wat met name in de winter een enorme aanslag is op de energierekening. Bovendien geven SON-T-lampen veel warmte af, wat niet altijd gewenst is. Naast minder warmte en minder stroomverbruik heeft LED nog meer voordelen ten opzichte van SON-T: het geeft meer licht, is dimbaar, kent geen opstarttijd en gaat maar liefst 50.000 uur mee. Met name in de winter is veel licht erg belangrijk om de concurrentie met het buitenland aan te kunnen gaan. Dan leggen veel telers het af tegen Afrikaanse producenten.
Uniek: dimbare én hijsbare installatie
Hoewel de voordelen van LED voor zich spreken, gingen Gert en Isabella niet over één nacht ijs. Ze lazen zich uitvoerig in, voerden diverse proeven uit en staken hun licht op bij collega’s. Nadat zij volledig overtuigd waren, vervingen zij in december 2018 een aanzienlijk deel van hun SON-T-lampen door LED-verlichting. Uniek aan deze installatie is dat dit de eerste is die zowel dimbaar als hijsbaar is voor belichting van bovenaf. Dit maakt het systeem nóg efficiënter. Gert: “We kunnen het LED lager hangen en daardoor meer licht op de plant zelf richten in plaats van ook op de looppaden. Het licht dringt zodoende beter door in het gewas, wat de kwaliteit ten goede komt. En door middel van de dimfunctie kunnen we de planten automatisch op elk gewenst moment de juiste lichthoeveelheid geven.” Isabella vult aan: “Na een maand zagen we al een kwaliteitsverbetering. De scheuten waren veel mooier en zwaarder. En het waren er ook meer.”
Aanvraag laten ‘rijpen’ voor beoordeling
De aanschaf van de LED-installatie betekende een grote investering voor het bedrijf. De oproep om een aanvraag voor een bijdrage in te dienen bij het Regionaal Investeringsfonds kwam dus als geroepen. Gert en Isabella informeerden zich eerst goed over de toekenningscriteria. Zij hadden contact met de coach van het fonds en werden aangestoken door zijn enthousiasme. Gert: “Onze aanvraag was echter nog niet ‘rijp’ voor beoordeling door de Economic Board in de eerste ronde van 2018. Wij moesten meer informatie leveren, die wij op dat moment nog niet of niet volledig hadden.” Isabella: “De coach bezocht ons en spoorde ons aan om door te gaan. Hij gaf zinvolle aanwijzingen voor verbetering van onze aanvraag. Die hebben wij ter harte genomen. Voor de tweede ronde van 2018 herschreven wij alles en deden dat met het oog voor beoordeling door mensen van buiten ons vakgebied.”
Aandacht voor innovatie in FruitDelta Rivierenland
De inspanningen van Gert en Isabella wierpen hun vruchten af: de Economic Board was onder de indruk van het weldoordachte investeringsplan en de aanpakmentaliteit van de ondernemers. De leden delen hun overtuiging dat LED de toekomst is. Zij zien een bedrijf dat de voorbeeldrol grijpt en de (teelt)troepen vooruitgaat in binnen- en buitenland. Dat blijkt ook uit de aandacht die het bedrijf geniet. Zo neemt LED-leverancier Unilights Green haar buitenlandse klanten mee naar De Hazekamp om ze de kracht van de LED-innovatie in de tuinbouw in FruitDelta Rivierenland te tonen. Daarnaast zorgt dit project ook voor meer werkgelegenheid voor werknemers uit de regio: meer bloemen betekent immers meer werk en een gelijkmatiger arbeidspatroon. Gert en Isabella zitten te springen om meer werknemers en staan ook open voor samenwerking met andere bedrijven op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Zo bieden zij Wageningen University & Research aan om proeven te komen doen en te leren van de effecten van LED-belichting.
Steun in de rug voor waarmaken visie
Hebben Gert en Isabella nog een advies voor ondernemers die twijfelen over het indienen van een aanvraag bij het Regionaal Investeringsfonds? “Jazeker, altijd doen!” antwoordden Gert en Isabella bijna in koor. “Het is net dat steuntje in de rug waardoor je je visie kunt waarmaken. Je kunt rekenen op goed advies en zinvolle hulp en draagt met je project bij aan de bedrijvigheid in de fruitdelta. De bijdrage is een prachtige waardering voor het uitsteken van onze nek. Wij kunnen met onze investering jaren vooruit en zien de toekomst – letterlijk -rooskleuring tegemoet!”