Ambities en opgaven economische Speerpunten
We werken samen aan de economische ontwikkeling van Rivierenland. Dat doen we op basis van het Regionaal Economisch Ambitiedocument 2022-2025. Het doel hiervan is het gericht stimuleren van toekomstbestendigheid en verzilveren van meerwaarde op de economische speerpunten, de aanjagers van de brede welvaart in de regio.
Agribusiness
Excelleren in Europa als thuismarkt
Logistiek & Vestigingsklimaat bedrijven
Verduurzaming van een krachtige banenmotor
Recreatie & Toerisme
Regionale economische groei
De drie speerpunten
Agribusiness
Excelleren in Europa als thuismarkt: renderende innovatieve ketens binnen de glastuinbouw, fruitteelt, paddenstoelenteelt en laanboomteelt.
Logistiek & Vestigingsklimaat bedrijven
Verduurzaming van een krachtige banenmotor door inzet op een toekomstbestendig logistiek ecosysteem, met focus op stimuleren van vitale werklocaties in de regio.
Recreatie & Toerisme
Regionale economische groei van recreatie en toerisme in Rivierenland voor bezoekers en inwoners. Zodanig dat er jaarrond een optimale balans ontstaat tussen aan aanbod van vraaggestuurde vrijetijdsbeleving, de toeristische druk en de draagkracht van de omgeving.
OPGAVEN PER SPEERPUNT
De regionale economie heeft een aantal opgaven en uitdagingen voor de toekomst. In het Regionaal Economisch Ambitiedocument 2022-2025 leest u welke specifieke opgaven er zijn per economisch speerpunt.
De speerpunten en hun doelen
Speerpunt Logistiek & Vestigingsklimaat bedrijven
De ambitie is de krachtige banenmotor in de regio te verduurzamen. Hierbij wordt ingezet op een toekomstbestendig logistiek ecosysteem en het stimuleren van vitale werklocaties. Samen met ondernemersverenigingen, VNO-NCW en andere regionale O’s werken we aan zowel verduurzaming als innovatie. Dit zijn belangrijke opgaven voor het MKB in de regio. Enerzijds gebeurt dit via het Regionaal Stimuleringsfonds, anderzijds bijvoorbeeld door het stimuleren van meer samenwerking op (en tussen) werklocaties in de regio.
Dit willen we bereiken:
Speerpunt Agribusiness
De ambitie is om te excelleren binnen de Europese thuismarkt tot renderende innovatieve ketens binnen glastuinbouw, fruitteelt, paddenstoelenteelt en laanboomteelt. Om dit te kunnen realiseren, wordt nadrukkelijk met de regionale partners gewerkt aan het versterken van de innovatiekracht. Om bijvoorbeeld aan de opgave Ontwikkelen en Benutten Arbeidspotentieel te werken, worden de Fruit Tech Campus en het Laanboomhuis verder ontwikkeld tot ontmoetingsplek voor kennisontwikkeling en kennisdeling.
Speerpunt Recreatie & Toerisme
De ambitie is om recreatie en toerisme in Rivierenland regionaal economisch te laten groeien voor bezoekers en inwoners, zodanig dat jaarrond een optimale balans is tussen aanbod van vrijetijdsbeleving, toeristische druk en draagkracht van de omgeving. Om deze ambitie te verwezenlijken wordt o.a. met gerichte streekpromotie via verschillende communicatiekanalen gewerkt aan de opgave Regiopromotie. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een kwalitatieve en kwantitatieve stijging van het aantal dagattracties en verblijfaccommodaties binnen de regio.
Dit willen we bereiken:
Projecten en hun doelen
Ruimtelijke Strategische Visie voor de drie Speerpunten
Eind 2016 stelde ons Algemeen Bestuur het Regionale Ambitiedocument 2016-2020 vast, na een positief besluit van de tien gemeenteraden. Bij dit ambitiedocument hoort een uitvoeringsprogramma waarin acht opgaven zijn uitgewerkt. Eén van deze opgaven is de opgave Ruimtelijke Keuzes en Regelgeving. Binnen deze opgave ontwikkelden wij een ruimtelijke strategische visie voor onze drie speerpunten. Het Algemeen Bestuur heeft de visie op 19 juni 2019 vastgesteld, nadat de gemeenteraden van de 8 gemeenten deze hadden vastgesteld.
Waarom een ruimtelijke strategische visie?
Ruimte bieden aan initiatiefnemers, meer banen, een prettig woon- en leefklimaat en economische ontwikkeling in de drie regionale speerpunten; dat is wat de regionale opgave Ruimtelijke Keuzes en Regelgeving uit het regionale ambitiedocument beoogt. De tien samenwerkende Rivierenlandse gemeenten willen het ruimtelijk ordeningsbeleid optimaal inrichten voor nieuwe kansen. Hierbij zijn de randvoorwaarden op het gebied van ruimtelijke ordening heel belangrijk. Een ruimtelijke strategische visie – die duidelijk maakt waar kansen liggen voor de drie speerpunten en welke uitgangspunten daarbij belangrijk zijn – stelt ons in staat om deze randvoorwaarden te optimaliseren.
Bouwsteen voor gemeentelijke omgevingsvisies
De ruimtelijke strategische visie is een bouwsteen voor de gemeentelijke omgevingsvisies. De visie heeft de focus op onze speerpunten. Een aantal onderwerpen – zoals wonen, water en natuur – behandelen we niet. Wél leggen we relaties met landschap, duurzaamheid en mobiliteit, omdat deze de speerpunten ruimtelijk direct raken. We ontwikkelden een integrale visie voor de speerpunten voor zaken die ons op regionaal niveau samen krachtiger maken.
Wie deden mee?
Als overheid, ambtenaren en bestuurders, werkten wij niet alleen aan de strategische visie, wij betrokken ook de andere O’s erbij: ondernemers, onderwijs, onderzoek en ondernemende inwoners. Ook Provincie Gelderland en de OmgevingsDienst Regio Rivierenland (ODR) dachten mee in de werkgroep. De ODR richtte zich vooral op het geven van informatie over de regio.
Hoe gingen we te werk?
Onze, destijds 10 colleges, waren akkoord met het uitvoeringsproces van de ruimtelijke strategische visie en in september 2017 is het proces gestart. De conceptvisie werd in juni 2018 afgerond waarna het Algemeen Bestuur het via de colleges aanbood aan de raden ter consultering (zie ook ‘Conceptvisie’ in rechterkolom). Na de consultatieronde werden eventuele reacties verwerkt in een ontwerp RSV (zie ook ‘Rapport ontwerp RSV’ in rechterkolom). Het ontwerp RSV is op 18 december 2018 aangeboden aan de colleges van de gemeenten in Regio Rivierenland. De definitieve besluitvorming in de gemeenteraden heeft inmiddels plaatsgehad. De visie is zonder wijzigingen in de raden vastgesteld. Alleen de gemeente Buren heeft de visie ter kennisgeving aangenomen, maar onderkent wel de visie op hoofdlijnen. Het Algemeen Bestuur van Regio Rivierenland stelde de Ruimtelijke Strategische Visie op 19 juni 2019, zonder wijzigingen definitief vast.
Het planproces bestond uit vier fases, zie het figuur hiernaast. De besluitvorming bestond uit twee stappen/rondes:
- consultatieronde
- vaststellingsronde
Het vervolg
Met het vaststellen van de Ruimtelijke Strategische Visie is ook een aantal afspraken gemaakt. De gemeenten zijn verantwoordelijk om het gedachtegoed te vertalen in de gemeentelijke omgevingsvisies. Ook zijn er afspraken die een vervolg krijgen via de speerpuntenberaden Recreatie en Toerisme, Agribusiness en Economie en Logistiek en de portefeuille-overleggen Wonen, Mobiliteit en Duurzaamheid.
Duurzame Energie
Zoals afgesproken in het Klimaatakkoord in Parijs, moet Nederland in 2050 klimaatneutraal zijn. In 2030 moet 55 procent minder uitstoot van CO2 zijn bereikt. Hiervoor worden allerlei plannen gemaakt, voor bijvoorbeeld woningen, mobiliteit, industrie en landbouw. Voor deze plannen is ook duurzame elektriciteit uit zon en wind nodig én duurzame warmte.
Elektriciteit komt deels van windturbines op zee en zon op kleine daken. Maar ook windturbines op land en grotere zonnevelden en -daken zijn nodig. Dertig regio’s maken hiervoor per regio een plan: de Regionale Energie Strategie (RES).
RES Rivierenland
Ook in Rivierenland maken we een RES. De acht samenwerkende gemeenten van Regio Rivierenland, provincie Gelderland, Waterschap Rivierenland, VNO-NCW Rivierenland, Samenwerkende Woningcorporaties Rivierenland, Gebiedscoöperatie Rivierenland, Liander en Greenport Gelderland werken hieraan samen.
Naast wind, zon en warmte richt deze samenwerking zich ook op gerelateerde onderwerpen zoals bijvoorbeeld energiebesparing, innovatie en het voorkomen van energiearmoede.
Regio Rivierenland faciliteert deze samenwerking. Voor de RES van FruitDelta Rivierenland is een aparte website gemaakt: RES Rivierenland
Mobiliteit
Onze regio heeft veel kwaliteiten. De centrale ligging in Nederland en de aanwezigheid van wegen, waterwegen en spoorlijnen bieden kansen voor economische ontwikkeling. Een goede bereikbaarheid en verbinding naar de regio’s, steden en voorzieningen om ons heen is hierbij essentieel. Deze stopt niet bij gemeente- of regiogrenzen. Daarom pakken wij de bereikbaarheidsvraagstukken op als één regio en met onze partners, zoals het bedrijfsleven, provincie Gelderland, het rijk en de omliggende regio’s. Dit leidde tot het Uitvoeringsplan Mobiliteit.
Mobiliteitsagenda
Als voorbereiding op het uitvoeringsplan zijn de regionale hoofdopgaven in het voorjaar van 2018 in beeld gebracht en uitgewerkt tot een brochure met als werktitel ‘de Mobiliteitsagenda’. Deze Mobiliteitsagenda geeft op regionale hoofdlijnen de acht mobiliteitsopgaven weer die gemeenten in gezamenlijkheid gaan uitwerken.
In Het Uitvoeringsplan Mobiliteit 2019-2022 zijn vervolgens de acht opgaven uitgewerkt in acties. Hiermee zetten wij in op robuuste, duurzame en slimme oplossingen:
Een robuust verkeersnetwerk dat zowel het verkeer van buiten als van binnen de regio goed en veilig laat doorstromen. Dit betreft zowel het (hoofd)wegennetwerk als een robuust fietsnetwerk.
De verplaatsingen die gemaakt worden zijn zo duurzaam mogelijk. De regio zet in op duurzaam mobiliteitsgedrag, met schone alternatieven voor alle modaliteiten, waarin de fiets en het openbaar vervoer een belangrijke rol spelen.
Speerpunt Recreatie & Toerisme
De ambitie is om recreatie en toerisme in Rivierenland regionaal economisch te laten groeien voor bezoekers en inwoners, zodanig dat jaarrond een optimale balans is tussen aanbod van vrijetijdsbeleving, toeristische druk en draagkracht van de omgeving. Om deze ambitie te verwezenlijken wordt o.a. met gerichte streekpromotie via verschillende communicatiekanalen gewerkt aan de opgave Regiopromotie. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een kwalitatieve en kwantitatieve stijging van het aantal dagattracties en verblijfaccommodaties binnen de regio.
Dit willen we bereiken:
Speerpunt Recreatie & Toerisme
De ambitie is om recreatie en toerisme in Rivierenland regionaal economisch te laten groeien voor bezoekers en inwoners, zodanig dat jaarrond een optimale balans is tussen aanbod van vrijetijdsbeleving, toeristische druk en draagkracht van de omgeving. Om deze ambitie te verwezenlijken wordt o.a. met gerichte streekpromotie via verschillende communicatiekanalen gewerkt aan de opgave Regiopromotie. Daarnaast wordt er ook gewerkt aan een kwalitatieve en kwantitatieve stijging van het aantal dagattracties en verblijfaccommodaties binnen de regio.