NIEUWS
Ketencoöperatie De Fruitmotor deelt kennis, ervaring en inspiratie met seminar
16 juli 2020 – De Fruitmotor is een ketencoöperatie met een missie. Naast cider maken van restfruit uit de Betuwe wil de coöperatie ook kennis, ervaring en inspiratie delen op weg naar een duurzame, circulaire economie. Vrijdag 10 juli organiseerde De Fruitmotor hiervoor een seminar: ‘Impact van alle kanten’. Op 1,5 meter, met een klein aantal mensen in theater De Pluk in Geldermalsen en daarnaast een livestream voor deelnemers thuis achter de pc.
Vier sprekers gingen met elkaar en met de zaal in gesprek over impact: wat is het en hoe meet je maatschappelijke impact? Hilde Engels, bestuursvoorzitter van De Fruitmotor vertelde hoe De Fruitmotor met impact omgaat. Saskia Mulder, spreker voor het boek De Verborgen impact deelde haar eigen ervaringen met het verkleinen van je persoonlijke negatieve impact en vertelde ook hoe zij probeert haar eigen positieve bijdrage aan de wereld te vergroten. Jacoline Plomp, impactexpert van adviesbureau Avance Impact gaf handvatten om als professional te sturen op impact, net zoals je op je financiële doelen stuurt. Michel Scholte, directeur van True Price en Impact Institute ging in op de echte prijs van appels die zij voor De Fruitmotor berekend hebben. Daarin zijn alle milieu- en sociale kosten die gemaakt worden bij het produceren van een appel uitgedrukt.
Impact
Mara Francken, bestuursadviseur van De Fruitmotor, begeleidde de middag en kijkt terug op een geslaagd evenement: “Het was een seminar met impact! Zowel in de zaal als online was veel kennis en ervaring aanwezig en het was heel inspirerend om dat zo met elkaar te kunnen delen. Bij De Fruitmotor bouwen we aan een Circulair Praktijk Centrum, een label waaronder we de komende jaren meer activiteiten gaan organiseren. Het seminar was een prachtige eerste activiteit en smaakt voor ons zeker naar meer!” Natuurlijk werd afgesloten met een proost met de eigen Krenkelaar cider. Deelnemers die dit leuk vonden hadden hiervoor thuis ook een flesje toegestuurd gekregen.
RIF-project
De Fruitmotor ontving in 2019 subisidie vanuit het Regionaal Investeringsfonds voor een haalbaarheidsonderzoek naar het opzetten van een coöperatieve bottellijn. Samen met het Betuws Wijndomein, WerkZaak Rivierenland, Rabobank West Betuwe en engineering expert M. Heilen wil de FruitMotor een bottellijn als coöperatieve productiefaciliteit in de Betuwe neerzetten en exploiteren. Het idee is dat deze bottellijn, in coöperatief eigendom, ook door andere wijn-, cider-, sap-producenten gebruikt kan worden voor het afvullen van hun product.
Voor meer informatie over De Fruitmotor: www.defruitmotor.nl.